homehet verhaalgalerijreserveeractiviteiten

Terug in de tijd

De Sint-Jozefkerk in Roeselare.
De bouw van de sintjozefskerk startte in 1952 en was meteen het centrale punt in de ontwikkeling van de nieuwe wijk tussen de haven in Roeselare en deelgemeente Rumbeke.
De ontwijding van de kerk in 2014 beëindigde de religieuze functie van het gebouw. De visie op architectuur en stedenbouw van architectenbureau 3architecten vertaalt zich in de aanpak en herbestemming van de kerk, met veel respect voor de eigenheid van het pand en de omgeving.

Respect voor de eigenheid van het pand

Op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart 2020 heeft het architectenbureau hier zijn plek gevonden en is ook de polyvalente ruimte terug het centrale punt in de wijk.
Sfeerbeelden van kerkstoelen uit  de Sint-Jozefkerk in Roeselare.

Zorgzame heroriëntering

Sfeerbeelden van kerkstoelen uit  de Sint-Jozefkerk in Roeselare.
3architecten vertrekt bij de visie dat zowel in letterlijke als in de figuurlijke betekenis de kerk een ‘Kerk’ moet blijven. Dit weerspiegelt zich in de architecturale aanpak: in het massieve volume zijn drie sobere gevelbrede openingen gemaakt om een verbinding te maken tussen de kerkruimte en de omgeving. Ze lijken er al altijd geweest te zijn. De vormgeving en uitstraling van de ingrepen, zowel exterieur als interieur, sluiten aan bij het bestaande gebouw.
Verwarming, verlichting en akoestische technieken zijn functioneel én in eenvoud verwerkt.

Architecturale eenvoud

Door het plaatsen van het hekken tussen schip en koor is het mogelijk om het dagelijkse gebruik van de kerk door het architectenbureau te combineren met de polyvalente functie van het schip als eventruimte ‘s avonds en tijdens het weekend.

Benieuwd hoe 3architecten de herbestemming heeft aangepakt?
Bekijk hier de aparte website van de renovatie. >>

Deken de Saegherplein 14 - 8800 Roeselare
info@jachba.be - BTW BE 0472.806.011